Boliglån i skyggen av forbrukslån

Boliglån i skyggen av forbrukslån

Det har i den siste tiden vært et enormt fokus på forbrukslån i media. Det hele startet med at det kom frem at enkelte personer hadde benyttet seg av et forbrukslån for å få boliglån av banken. Når egenkapitalkravet, som nå er på 15 prosent, ikke kommer fra oppsparte midler, men heller fra andre lån, mister kravet all hensikt. Det hjelper heller ikke på saken at forbrukslån er kjent for å ha høye renter på grunn av høy risiko for banken.

Les også: Fordeler og ulemper med et forbrukslån

Et gjeldsregister vil løse hele dette problemet – noe som er til fordel for både banken og for kundene. Når det er sagt så har boligprisene i storbyene (med unntak av Stavanger), skutt i været. Det betyr at de som måtte ta opp et forbrukslån for å komme seg inn på boligmarkedet, sannsynligvis sitter igjen med en urealisert gevinst etter at rentekostnadene på lånet er trukket fra.

Forbrukslån blir ikke lenger sett på som et fleksibelt lån som kan brukes til hva som helst. Det blir heller sett på som en inngangsbillett til personlig konkurs. Joda, renten er høy, men i forhold til lånesummen folk har i boliglån, er dette å regne som lommerusk.

Alt stykker ned på boligprisveksten. Man må ha forståelse for at unge også ønsker å komme seg inn på boligmarkedet og ta en del av gevinsten. Tiltaket om å øke egenkapitalkravet til 40 prosent i hovedstaden, vil heller ikke være nok til å dempe boligprisveksten. Det stopper riktignok små-investorer fra å spekulere i boligmarkedet, men de som sitter med mye penger vil uansett ikke se på dette kravet som en stor hindring.

Bør ikke boliglånet til «Ole» på 3 millioner kroner vekke større bekymring enn forbrukslånet han har på 150.000 kroner?

For det er boliglånet som kommer til å være med Ole til han nesten har gått av med pensjon. Lånet uten sikkerhet er som regel nedbetalt innen 3-5 år. Så lenge han ikke misligholder lånet, er det boliglånet som har størst risiko til å by på økonomiske problemer. Ingen kan si nøyaktig hva renten vil ligge på de neste årene, og hvert fall ikke hva boliglånsrenten er om 20 år. Utviklingen i jobbmarkedet er også grunn til bekymring. For det er ikke slik at en nødvendigvis vil være på sitt «økonomisk beste» i en alder av 40-50 år. Man kan miste jobben, samtidig som renten settes opp.

Man kan godt si at et forbrukslån kan føre til problemer på grunn av at man gjerne har mange andre lån fra før av. Sitter man med boliglån, studielån og billån, er det klart at nedbetaling på lånene allerede utgjør er stor del av budsjettet. Dytter man da inn et forbrukslån, selv om det ikke er i nærheten av beløpet til de andre lånene, kan det være det som får budsjettet til å gå i minus. Skylden legges da også på det siste lånet som førte til økonomiske problemer – ikke det skyhøye boliglånet som allerede tok en betydelig del av inntektene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *